Thursday, October 9, 2008

ISU TERPINGIR

PERJUANGAN BLOG WARTWAN RAKYAT DAPAT PERHATIAN

MENTERI Sumber Manusia, Datuk Dr.S.Subramaniam telah mengeluarkan kenyataan akan memberi tumpuan khusus untuk sector tekstil dan elektronik dalam menilai semula kadar gaji minima yang didapti rendah tidak sesuai dengan keadaan semasa.


MENTERI SUMBER MANUSIA INI BERI NAFAS BARU KEPADA PEKERJA DI MALAYSIA., TAPI SEJAUHMANA KOMITMEN BELIAU KITA TUNGGU.


Menurutnya, kedua-dua sector ini perlu mendapat penstrukturan semula bagi mengelak jurang yang ketara dan boleh memberikan kesan kepada taraf hidup pekerja di Negara ini. Perkara ini akan ditentukan oleh Majlis Gaji menerusi perbincangan dengan Persatuan Majikan untuk membolehkan satu panduan bagi menentukan kadar gaji yang bersesuaian.

“Kadar gaji minima untuk sector keselamatan dan perhotelan akan diumumkan dalam masa terdekat setelah pengstrukturan semula di buat melalui majlis tersebut. Kita akan teruskan perbincangan dan mengenal pasti beberapa sector lain.” Katanya


PEMIMPIN MTUC TELAH LAMA PERJUANGKAN ISU INI, NAMPAKNYA PERJUANGAN INI SUDAH MENELURKAN HASIL

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima memorandum daripada Kongress Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) berhubung dengan beberapa isu termasuk isu gaji minima pekerja.

Subramanian berkata, kadar gaji minima semua sector di Negara ini perlu diberikan perhatian serius bagi mengelak kehilangan pekerja mahir di Negara ini. Perbincangan akan dibuat secara berterusan.

“Kementerian juga akan mengenal pasti sector dan jenis kerja yang boleh dijadikan medium untuk mengupah tenaga kerja tempatan bagi mengelak pengaliran keluar wang dan pergantungan kepada tenaga kerja asing.”

“Semua majikan dan sector yang ada diminta menyenaraikan kepada kementerian lapangan kerja yang boleh diisu oleh pekerja tempatan. Sasarannya adalah untuk mengurangkan 500,000 tenaga kerja asing di Negara ini dalam tempuh tiga tahun yang akan dating.” ujarnya

Isu ini telah lama diperjuangkan oleh MTUC dan baru-baru ini ketika membina blog ini saya terfikir akan isu ini dan mengangkatnya dalam segmen ISU TERPINGGIR. Alhamdulillah isu ini sudah mendapat perhatian walaupun kebetulan tapi yang penting perjuangan menampakkan hasil.

Ditulis semula daripada laporan akhbar.

No comments:

Post a Comment