Friday, August 29, 2008

MINDA BLOGGER

Salam Perkenalan dan Salam hormat

KINI muncul pula blog WARTAWAN RAKYAT bagi menghangatkan dunia maya tanpa sempadan di negara kita. Blog ini adalah blog yang ke-11 yang saya bina. Walaupun saya mungkin menghadapi kesukaran untuk menguruskannya tapi saya tetap berazam untuk memberikan yang terbaik

Cetusan idea membina blog ini setelah melalui satu episod yang sedikit mendebarkan bersama sahabat saya omara. Biarlah perkara ini kami berdua saja yang tahu. Omara adalah seorang pengiat seni dan budaya yang memiliki blog WARISAN BORIA dan WARISAN GHAZAL PARTI.

Dalam negara yang sering dikatakan makmur ini masih banyak terdapat insan atau rakyat negara ini yang hidup menderita dan tersisih jauh daripada arus kemajuan. Dalam negara yang dikatakan makmur ini, masih terdapat rakyat yang masih berhempas pulas semata-mata untuk mendapat rezeki umpama ayam yang kais pagi untuk makan pagi dan kais petang untuk makan petang.

Dalam negara yang dikatakan maju ini masih lagi terdapat rakyat yang tidak mempunyai kemudahan asas yang sempurna. Dalam negara yang mana dikatakan memberikan pelbagai peluang untuk rakyat, masih terdapat rakyat terutama golongan perniaga mengambil pinjaman dari along dan seterusnya menimbulkan pelbagai masalah untuk dirinya dan keluarga.

Dalam negara yang dikatakan sejahtera ini masih terdapat rakyat yang hidup sentiasa dalam ketakutan. Takut dirompak, diragut ,dicolek dan sebagainya. Dalam negara yang dikatakan mempunyai temadun yang tinggi masih terdapat mereka yang terbiar tanpa pembelaan.

Banyak isu-isu begini selalu terlepas pandang oleh pihak pemerintah dan jarang mendapat perhatian pihak media untuk mengetengahkannya agar pihak berkuasa mengambil tindakan.

Jesteru kesedaran ini saya mengambil kesempatan membina blog WARTAWAN RAKYAT yang bertujuan untuk mengetengahkan isu-isu ini kepengetahuan masyarakat dan seterusnya pemerintah agar tindakan sewajarnya dapat diambil.

Blog ini juga akan membuka kepada orang-orang kaya yang ingin mengeluarkan zakat tetapi tidak tahu di mana hendak memberinya. Orang-orang kaya boleh mengutip insan-insan malang yang dipaparkan dalam blog ini dari masa ke semasa.

Bagi mendapatkan bahan dan memberikan persembahan yang menarik saya menyeru pelayar-pelayar internet yang budiman dapat menghulurkan derma dalam usaha bloger mengali cerita-cerita seumpama ini di serata ceruk. Tanpa bantuan dan sokongan Tuan/Puan saya akan buat sekadar yang termampu dan terdaya oleh saya.

Usaha murni ini akan tetap diteruskan walaupun dalam keadaan yang serba kekurangan. Ini adalah sumbangan saya kepada masyarakat yang kurang bernasib baik dengan bakat dan kepakaran yang saya miliki.

Salam hormat dari saya.

1 comment:

  1. Tahniah Man, saya kagum usaha saudara menulis dan menghasilkan blog-blog.
    Usaha saudara tidak sia-sia, insyaAllah masanya akan tiba, kejayaan berada di hadapan.
    Selamat menulis dan selamat berkarya!

    Dari Sahabatmu: OMARA http://warisanboria.blogspot.com

    ReplyDelete